Home | Gastenboek | Links | Contact | Sitemap
Sint Pieterskerk Rosmeer
  • Geschiedenis
• Kerk Sint Pieter
• Pastoors
• Geestelijken
• Sacramentsprocessie

 

 

Pater Marcel Cielen

Marcel koos voor het franciscaans ideaal en trok naar het klooster van Erkelenz (Duitsland), een 50-tal km van hier, waar hij op 16 oktober 1779 zijn plechtige gelofte aflegde. Hij werd priester gewijd te Roermond op 20 mei 1780.

Woonhuis van pater Marcel Cielen te LeeuwardenDaarna studeerde hij filosofie en kerk-geschiedenis. Dit laatste vak doceerde hij te Maastricht tot 1796.

In dat jaar werd, ten gevolge van de Franse Revolutie, het klooster gesloten en werden de geestelijken op straat gezet met een pensioen van 15.000 F dat zij mochten aanwenden om domeinen terug te kopen, die door de Fransen afgenomen waren (gestolen goed).

De meeste priesters weigerden dit pensioen. Maar pater Cielen had een andere kijk op deze zaken. Hij aanvaardde dit geld om verder te kunnen werken voor hen die het katholieke geloof trouw bleven. Hij verzamelde nog de pensioenen van andere geestelijken en kocht hiermee het domein van Bokrijk, dat eerder in bezit geweest was van de abdij van Herkenrode.

Hij kocht dit wel niet persoonlijk maar langs de heer Jean Jacques Leyer uit Maastricht, die het in zijn naam kocht op 22 april 1797 voor ca. 52.000 pond.

Maar op 6 november 1798 verkocht Marcel Cielen het met winst voor 70.000 pond. Dit geld kon hij goed gebruiken voor zijn verder werk. Hij trok naar Leeuwarden in de provincie Friesland en werd er pastoor van de Sint-Antoniusparochie in de Bonte-Papenstraat.

In dit protestants midden was de sfeer antikatholiek. De katholieken beleefden er hun godsdienst in het geheim en vierden hun liturgie in schuilkerken. Pastoor Cielen bouwde zo een schuilkerkje. De ingang van zijn kerk was immers een huis, zodat niets een kerk deed vermoeden achter deze gevel.

Ca. 1800 werd de houding van de overheid en van de grote protestantse groepen soepeler en kon pater Cielen openlijker werken voor zijn gelovigen en vooral voor de armen. Hij was immers een echte volgeling van Sint Franciscus en trok zich het lot van de minstbedeelden aan. Dat maakte hem zeer geliefd ook bij de protestanten. Hij kreeg zelfs in Leeuwarden een huis ten geschenke (zie foto boven van zijn mooi gerestaureerd woonhuis) en bouwde er een kerk (kennelijk werd zijn schuilkerk vervangen door een echt kerkgebouw).

Hij overleed te Leeuwarden op 26 juli 1820 en werd daar met heel veel eerbetoon begraven.

 

terug
 
Website: Copyright Heemkundekring Rosmeer - Alle rechten voorbehouden