Home | Gastenboek | Links | Contact | Sitemap
Sint Pieterskerk Rosmeer
  • Geschiedenis
• Kerk Sint Pieter
• Pastoors
• Geestelijken
• Sacramentsprocessie

 

 

Pater Deodat Meers ofm (Arnold Meers)

De eremissen van de paters Bertilius, Landewald en Valentius moeten nogal indruk gemaakt hebben op de kleine Arnold (Nolleke in de volksmond), want in 1934 gaat hij naar Lokeren (internaat) bij de Minderbroeders voor zijn humaniorastudies die hij in 1941 in Heusden beëindigt.

Pater Deodat MeersIn 1941 begint hij in Tielt aan zijn noviciaat. Hij krijgt de kloosternaam Deodatus, ‘aan God gegeven’.

Na zijn eerste geloften verhuist hij naar Rekem, waar hij ook filosofie en fundamentele theologie studeert. In 1945 legt hij er zijn plechtige geloften af.

Hij vervolgt zijn theologiestudies in Sint-Truiden (1945-1947) en wordt op 20 december 1947 in Luik priester gewijd.

Op 29 maart 1948 draagt hij in Rosmeer zijn eremis op samen met pater Winnibert Gerits (René), zijn dorps- en studiegenoot.

Het werd toen een groot feest in Rosmeer onder pastoor Marting: 2 eremissen op één dag. Het was helaas ook een orgelpunt: het waren de laatste eremissen.

Pater Deodat werd leraar (godsdienst, Latijn, Nederlands en wellevendheid) in Lokeren (1948-1959). Van 1959 tot 1960 is hij kapelaan te Tongeren en van 1960 tot 1964 in Waterschei, waar hij ook nog enkele taken bij krijgt: leraar godsdienst en directeur van de sportschool.

Van 1964 tot 1975 vinden wij hem terug in Tongeren als leraar aan de Technische School en als missieprocurator. Van 1975 tot 1976 is hij pastoor te Eversel en van 1976 tot 1981 godsdienstleraar in Hasselt.

In 1989 is hij weer in Tongeren als gardiaan en rector van de Begijnhofkerk. Daar was hij bekend voor zijn ‘volkse’ eucharistievieringen. Hij was een man die hield van sport. Ettelijke kilometers heeft hij gereden op zijn koersfiets en in trainingskledij, wat opviel voor een ‘bruine pater’, toch zeker in die tijd. Pater Deodat kon ook goed met de bal omspringen op het voetbalveld van Rosmeer, waar hij proost was van de voetbalclub ‘de Stormvogels’.

Hij stak zijn mening ook niet onder stoelen of banken en was bekend voor zijn Vlaamsgezindheid.

In 1999 wordt de Begijnhofkerk gesloten (is nu museum geworden). Pater Deodat gaat op pensioen, maar niet op rust. Hij houdt nog veel contact met bejaarden, eenzamen en zieken.

 

terug
 
 
Website: Copyright Heemkundekring Rosmeer - Alle rechten voorbehouden