Home | Gastenboek | Links | Contact | Sitemap
Sint Pieterskerk Rosmeer
  • Geschiedenis
• Kerk Sint Pieter
• Pastoors
• Geestelijken
• Sacramentsprocessie

 

 

Broeder Romuald Moesen

Broeder  Romuald MoesenIn 1932 (hij was toen 12) begon hij zijn middelbare studies aan het H. Hartcollege te Lanaken. Hij was een goede leerling en Gerard Gielen (de latere pater Marcellus) zat bij hem in de klas.

Toen zijn moeder ernstig ziek werd, verhuisde hij van school en ging naar het Sint-Nicolaascollege van de Broeders van O.-L.-Vrouw van Barmhartigheid te Anderlecht om zich voor te bereiden op de normaalschool.

Hij kon zijn studies normaal afronden in de Normaalschool van Alsemberg en haalde daar het onderwijzersdiploma.

Maar hij wilde meer. Op 7 september 1937 ging hij naar Kapellen en trad er als postulant in bij de Broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid met als kloosternaam Romuald.

Na zijn noviciaat werd hij naar Alsemberg teruggestuurd op 8 september 1938 om daar zijn studies voort te zetten. Zijn kennis van de Franse taal heeft hij mede te danken aan de voortreffelijke methode van Pater Landewald Janssen (een dorpsgenoot).

Broeder Romuald legde zijn eeuwige geloften af in Alsemberg op 6 augustus 1943.

In 1949 werd hij naar Scherpenheuvel overgeplaatst en in 1950 naar Bosvoorde, telkens als leraar met Frans als hoofdvak. In 1959 vertrok hij als missionaris naar Burundi.

Daar werkte hij als leraar vooral met Frans als hoofdvak. Het is wel aardig om weten dat daar in Burundi de methode van pater Landewald Janssen gebruikt werd.

Naast het lesgeven moest Broeder Romuald nog allerlei klusjes opknappen en hij kon aardig overweg met de elektriciteit. Later werd hij directeur van de school in Bujumbura.

Hij maakte daar de verschrikkingen mee van de burgeroorlog in 1972 (Hutu’s en Tutsi’s) met 120.000 doden.

In 1979 krijgt hij een hersenbloeding en moet noodgedwongen zijn missiewerk opgeven.

Thans verblijft hij in Alsemberg waar hij econoom is. Hij werkt ook nog mee aan ons heemtijdschrift ‘Ons dorp Rosmeer’ door af en toe een mooi artikel te schrijven over zijn missionaristijd.

De Broeders van Onze Lieve Vrouw van Barmhartigheid worden ook Broeders van Scheppers genoemd, omdat ze in 1839 in Mechelen gesticht zijn door Mgr. Victor Scheppers.

 

terug
 

 

 
Website: Copyright Heemkundekring Rosmeer - Alle rechten voorbehouden